Elisabeth Tamm var ägare till godset Fogelstad i Julita socken. 1925 instiftade hon den Kvinnliga Medborgarskolan på Fogelstad. 1921 fick kvinnorna rösträtt i landet och kort tid efter det startades Fogelstadgruppen. Gruppen bestod av Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Elin Wägner och Kerstin Hesselgren. Till skolan kom kvinnor som hade många olika yrken – lärare, industriarbetare, hemmadöttrar, kontorister, författare och konstnärer. Målet med skolan var att engagera och utbilda kvinnor så att de skulle kunna ta tillvara på sina nya medborgerliga rättigheter. Tanken var att rättigheterna skulle leda till handling! Fotot är från en utflykt till sjön Aspen 1925.

Syntolkning: En grupp på drygt tio kvinnor poserar för kameran i vattnet. De bär baddräkt. Längs horisonten syns lite klippor och skogsbryn.
#girlpower #kvinnodagen #sörmland
57 likes
  • sormlandsmuseumElisabeth Tamm var ägare till godset Fogelstad i Julita socken. 1925 instiftade hon den Kvinnliga Medborgarskolan på Fogelstad. 1921 fick kvinnorna rösträtt i landet och kort tid efter det startades Fogelstadgruppen. Gruppen bestod av Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Elin Wägner och Kerstin Hesselgren. Till skolan kom kvinnor som hade många olika yrken – lärare, industriarbetare, hemmadöttrar, kontorister, författare och konstnärer. Målet med skolan var att engagera och utbilda kvinnor så att de skulle kunna ta tillvara på sina nya medborgerliga rättigheter. Tanken var att rättigheterna skulle leda till handling! Fotot är från en utflykt till sjön Aspen 1925.

    Syntolkning: En grupp på drygt tio kvinnor poserar för kameran i vattnet. De bär baddräkt. Längs horisonten syns lite klippor och skogsbryn.
    #girlpower #kvinnodagen #sörmland

  • myrannystrom_🐦💕💗
  • lena_odlingKom ut en bok om Ada Nilsson för ca 2 år sedan. Mycket läsvärd🔰
Log in to like or comment.